17.1.20

TOT ER NIETS MEER IS

Het idee van privatisering raakte in de Jaren 90 in zwang en breidde zich als een olievlek uit. Zo werden in Nederland bv de energiebedrijven ‘geliberaliseerd’. Dit hield in dat de bedrijven – tot dan toe in handen van gemeentes en provincies (en als zodanig een vaste inkomstenbron) – nu verkocht konden worden aan grote spelers op de internationale markt. Dat was zogenaamd goed voor de concurrentie, en dus goed voor de consument. De energie is niet goedkoper geworden en de levering niet beter, maar gemeentes hebben nu wel structureel minder geld te besteden aan hun burgers.  

In 2006 werd het ziekenfonds afgeschaft en sloeg het privatiseringsvirus ook toe in de zorg. Ziekenhuizen mochten winst gaan maken voor hun aandeelhouders - geld stroomt dan letterlijk weg uit de zorg en wordt daar niet in geherinvesteerd. Vanaf 2014 mochten ze winst uitkeren, vier jaar later waren er 14 ziekenhuizen failliet. De zorg werd er niet beter op, maar wel veel duurder. Soms moeten mensen nu wel een uur rijden voor ze bij de Eerste Hulp zijn.

Door deregulering konden banken en verzekeraars ondeugdelijke produkten en constructies verkopen (subprime mortgages), wat leidde tot de kredietcrisis van 2007/08. Een klein groepje mensen werd stinkend rijk, maar toen vielen de banken om (hoewel veel bankiers er nog met een zak van soms honderden miljoenen vandoor gingen). De burger moest de banken overeind houden, dus er werd zwaar bezuinigd op cultuur en welzijn.
 

In 2013 werd de ‘participatiesamenleving’ geintroduceerd. Allerlei taken werden afgewenteld naar gemeenten, die daar echter ook nog eens minder geld voor kregen. Met als gevolg: drama’s in de jeugdzorg, het toenemen van het aantal daklozen, verdwijnen van bibliotheken, gymzalen en buurthuizen, die zo belangrijk zijn voor de sociale cohesie. Ook bejaardentehuizen en psychiatrische instellingen moesten dicht. 

Image result for participatiesamenleving

Vervolgens moest de huizenmarkt er aan geloven, want er waren teveel 'scheefwoners' en die moesten maar eens snel een huis kopen. Natuurlijk kwam het gebrek aan sociale woningen vooral doordat woningcorporaties hun geld hadden vergokt op de aandelenmarkt en snel een hoop woningen verkochten om wat centjes binnen te slepen. Zeven jaar na de ingreep op de woningmarkt is deze nu geheel vastgelopen. Huren zijn niet meer te betalen en iets kopen kan je al helemaal vergeten. En die scheefwoners? Ja, die zitten nog steeds op hun plek, want die kunnen ook nergens ander heen.  
 
Net toen ik dacht dat er niets meer te verhapstukken viel, bleek ons pensioenstelsel een mooie prooi. Ook wel bekend als 'het beste pensioenstelsel ter wereld'. De haaien cirkelden er allang omheen en sloegen dit jaar dan eindelijk toe. En nu hebben we dus het gevreesde 'casinopensioen'. Gokken met het geld van de burger, wat wil je nog meer? 

Ondertussen is Nederland wel een belastingparadijs voor multinationals en een witwasmachine voor criminelen. De staatskas loopt miljarden mis, en juist de zwakkeren in de samenleving voelen dat. Maar het gemis van een bibliotheek raakt niet alleen de armen, net zo min als het verdwijnen van kunst en cultuur, van sociale zekerheid. Het raakt iedereen. 

Image result for neoliberal capitalism 
Al meer dan 20 jaar ligt Nederland in de uitverkoop. Bossen en parken worden omgehakt, de bio-industrie groeit uit tot walgelijke proporties, chemisch afval wordt 'verwerkt' door het gewoon te dumpen, de kwaliteit van grond, lucht en water rennen achteruit – alles voor de BV Nederland. Dat zijn bewuste politieke keuzes. Sommigen klagen dat de samenleving verhardt. Maar wat wil je als mensen elkaar niets meer gunnen, als het een dog-eat-dog survival-of-the-fittest slag wordt? En toch blijven mensen stemmen op partijen die verantwoordelijk zijn voor dit soort politiek. Geven de schuld van de problemen liever aan ‘migranten’, ‘moslim terroristen’ of ‘de linkse kerk’.

UIteindelijk zal het neoliberaal kapitalisme zichzelf opeten.

Tot er niets meer is. 
 
P.S. Update 23 november 2023: Wilders wint 37 zetels en wordt de grootste. Een rechtstreeks gevolg van het bovenstaande.